måndag 29 mars 2010
Korvlös meny
tisdag 23 mars 2010
Vännerna känner sin korv-Anna
"Currywurst! En liten hälsning från Berlin till korvtjejen! Kan ju aldrig äta korv utan att tänka på dig."
...och från Sofie:
torsdag 18 mars 2010
Bondkorven som försvann
tisdag 16 mars 2010
Korven är bra
måndag 15 mars 2010
God korv till lunch
onsdag 10 mars 2010
söndag 7 mars 2010
Korvsjö
Så här säger Nationalencyklopedin: "korvsjö, sjö med korv- eller hästskolik form som bildats genom att en meanderbåge i en flod eller å avsnörts och isolerats."
Första gången jag kom i kontakt med begreppet var när jag för ett antal år sedan satt och bläddrade i en kartbok. Plötsligt fanns den bara där - korvsjön. Trodde att jag läst fel och var tvungen att läsa om några gånger. Men det var just så härligt som jag kunde tänka mig. Det fanns (och finns) korvsjöar. Det hade ju visserligen varit ännu härligare om korvsjöar var sjöar som bestod av korv. Men man kan ju inte få allt. En gång fick jag en hink med korv i present. Jag får nöja mig med det.
Åter till korvsjöarna...
Jag läser vidare på Wikipedia och hittar en lite utförligare förklaring: "En korvsjö är en bågformad insjö som bildas av meandrande vattendrag, när ett meandernäs genombryts och den omgivande meanderbågen så småningom isoleras från vattenflödet. Korvsjöar bildas endast av vattendrag som flyter fram över ett flackt landskap. Exempel på större vattendrag i Sverige som bildar korvsjöar är Klarälven, Lögdeälven och Öreälven." Se där! Vi får även några exempel på korvsjöar att besöka. Dit måste man (jag) ju åka!
Se här hur korvsjöar beskrivs i teckningar på en privatsajt jag hittar.
Men då så! Ok, bara en källa till så är jag klar sen. Dykare kan ju sådant här med vatten, har jag förstått och så här säger några av dem om korvsjöar: "Lugnt flytande vattendrag i områden med lätteroderade sediment kan "slingra sig fram" genom att bilda regelbundna bågar, s.k. meandrar. Om erosionen skär igenom ett smalt näs och en meanderbåge snörs av och genom sedimentering senare isoleras från vattendragets rörliga vatten bildas en korvsjö."
Då så! Nu vet ni vad korvsjöar är och jag kan således sova lugnt. Men jag kan ju inte lämna ämnet innan jag lagt upp en bild på detta naturens underverk. Se och njut!
Ett gäng ryska korvsjöar. Foto: Wikimedia
lördag 6 mars 2010
Ingen korv idag...
onsdag 3 mars 2010
Korv, sausage...
*plockar i vanlig ordning ner SAOL från hyllan och börjar bläddra*
Det jag finner är underbart och måste återges ordagrant - jag tar en bild!
Jag gillar att de använder ett av mina favorit korv-sammansatta ord, korvgubbe! Det var mitt första drömyrke... Mer om det en annan gång. Jag vet ju fortfarande inte innebörden av ordet korv. Varför heter det korv. Dags för Google.
Jösses! Här fanns det info! Jag vet nu vad ett korvhorn är, jag får det bevisat för mig igen att det inte är farligt att äta "rå" korv (för den är inte rå...), vet nu att korv innehåller mycket energi, blir glad för att Gustafskorv är omnämnt och lär mig att det fanns en sketch på 60-talet vid namn Korven. (Jag som trodde att Korven var en get. Mer om det senare.)
Men varför heter det korv? Jag googlar igen. Nu på "ordet korv".
Underbart igen! Jag upptäcker att Scan också bloggar om korv! Och gissa vad! Ta-daa! En trovärdig förklaring:
"Var ordet korv kommer ifrån är för övrigt inte helt klarlagt men Svenska Akademiens ordbok har tre förklaringar. Antingen kommer ordet från isländskans kurfr som betyder avskuren bit/stump, från fornengelskans cyrf som betyder avskuret stycke eller från germanska kerban som betyder skära (jämför med karva). En annan förklaring är att det betyder just böjd och har samma ursprung som ordet kurva. Engelskans sausage däremot kommer från det latinska salsus som betyder saltad."
Text hämtad från: Scanbloggen
Uppdraget slutfört! Nu ska korv-Anna sova. Som en liten korv. Godnatt och glad korv!