måndag 29 mars 2010

Korvlös meny

Just hemkommen från en härligt trevlig jobbsammankomst på restaurangen Plock. MYCKET god mat. Mums! Verkligen! Men så här i eftertankens kranka blekhet inser jag...de hade ju ingen korv!! Jag saknar ord. Fastän att det andra var så gott. Utan korv, ingen korv.

tisdag 23 mars 2010

Vännerna känner sin korv-Anna

Det är ju såklart inte helt okänt i vänskapskretsen att jag gillar korv. (Christina hade visserligen missat det fram till 2008, men det må vara hänt...) ;-)
För en tid sedan fick jag det här mms:et från Anna:
"Något va?"
Underbart!
Ett par dagar senare kom detta från Sara:
"Helt otippat kom jag att tänka på dig."
:-D Klockrent!
Tidigare korv-mms jag fått är, från Christina:

"Currywurst! En liten hälsning från Berlin till korvtjejen! Kan ju aldrig äta korv utan att tänka på dig."

...och från Sofie:

torsdag 18 mars 2010

Bondkorven som försvann

I onsdags var jag på Elverket i Stockholm och träffade kära "gamla" kollegor från Norrpan-tiden. På menyn fanns bland annat fransk bondkorv. Jag valde den såklart. God, mycket god var den. Jag tänkte att jag skulle ta en bild på den för att lägga ut här. Så...upp med telefonen och klick! Och så blev telefonen svart. Skit också. Batteriet tog slut. Jag trodde ändå att bilden hade hunnit bli tagen, men nej. När jag till slut laddade telefonen var bilden borta. Så...blunda och tänk er den franska bondkorven, så ska jag se till att ha mer batteri kvar nästa gång jag äter korv.

tisdag 16 mars 2010

Korven är bra

Om man skriver in frasen "korv är gott" i Google översätt och väljer från svenska till ukrainska får man den tjusiga översättningen: Ковбаса хороша. Tar man sen den frasen och klistrar in i Google översätt och översätter det till svenska får man: Korven är bra. Underbart!

måndag 15 mars 2010

God korv till lunch

All korv är ju god. Förutom prinskorv då. Men idag åt jag hur som helst god korv till lunch. Nån sorts kött/fläskkorv. Men det var ett annat märke än vi brukar ha. Mycket godare var den också. Fast jag minns inte vilket märke det var.

onsdag 10 mars 2010

Korv-Anna är tillbaka!

Back on track! Korv till lunch både igår och idag. Livet leker!

söndag 7 mars 2010

Korvsjö

Det finns en sorts sjöar med ett vackert samlingsnamn, nämligen "korvsjö". Detta inlägg tillägnas dem.

Så här säger
Nationalencyklopedin: "korvsjö, sjö med korv- eller hästskolik form som bildats genom att en meanderbåge i en flod eller å avsnörts och isolerats."

Första gången jag kom i kontakt med begreppet var när jag för ett antal år sedan satt och bläddrade i en kartbok. Plötsligt fanns den bara där - korvsjön. Trodde att jag läst fel och var tvungen att läsa om några gånger. Men det var just så härligt som jag kunde tänka mig. Det fanns (och finns) korvsjöar. Det hade ju visserligen varit ännu härligare om korvsjöar var sjöar som bestod av korv. Men man kan ju inte få allt. En gång fick jag en hink med korv i present. Jag får nöja mig med det.

Åter till korvsjöarna...

Jag läser vidare på
Wikipedia och hittar en lite utförligare förklaring: "En korvsjö är en bågformad insjö som bildas av meandrande vattendrag, när ett meandernäs genombryts och den omgivande meanderbågen så småningom isoleras från vattenflödet. Korvsjöar bildas endast av vattendrag som flyter fram över ett flackt landskap. Exempel på större vattendrag i Sverige som bildar korvsjöar är Klarälven, Lögdeälven och Öreälven." Se där! Vi får även några exempel på korvsjöar att besöka. Dit måste man (jag) ju åka!

Se här hur korvsjöar beskrivs i teckningar på en privatsajt jag hittar.

Men vad är det där "meander"/"meandrande"? *googlar* Aha! Se här vad Wikipedia säger: "Meander är en slingrande flodfåra i ett flackt landskap skapad av erosion i ytterkurvorna av floden och avlagring i innerkurvorna. Bukterna kallas meanderslingor och området som omsluts av en slinga kallas meandernäs."

Men då så! Ok, bara en källa till så är jag klar sen. Dykare kan ju sådant här med vatten, har jag förstått och så här säger
några av dem om korvsjöar: "Lugnt flytande vattendrag i områden med lätteroderade sediment kan "slingra sig fram" genom att bilda regelbundna bågar, s.k. meandrar. Om erosionen skär igenom ett smalt näs och en meanderbåge snörs av och genom sedimentering senare isoleras från vattendragets rörliga vatten bildas en korvsjö."

Då så! Nu vet ni vad korvsjöar är och jag kan således sova lugnt. Men jag kan ju inte lämna ämnet innan jag lagt upp en bild på detta naturens underverk. Se och njut!


Ett gäng ryska korvsjöar. Foto: Wikimedia

Men heter då en korvsjö "sausage lake" på engelska? Nej. Det är illa. Engelsmännen kallar den rätt och slätt för "Oxbow lake". Töntigt.

lördag 6 mars 2010

Ingen korv idag...

Jag skulle gärna äta korv, men har blivit magsjuk. Himlans skit också. Det blev riskakor istället och det behöver jag ju inte ens säga hur lite jag var sugen på om man järmför med korv. Korv är ju gott!

onsdag 3 mars 2010

Korv, sausage...

Korv är ett roligt ord tycker jag. Bra också på något sätt. Rejält. Skojigt. Användbart. Man kan använda det som en interjektion ("Korvkorv!" eller "KORV!!"), man kan använda det som ett adjektiv ("Vilken korvig tröja du har på dig." eller "Det var lite korvigt."), det kan vara ett verb ("Ligga och korva sig.") och framför allt är det ju ett kärt substantiv ("Korv är gott!"). Men var kommer ordet ifrån egentligen?

*plockar i vanlig ordning ner SAOL från hyllan och börjar bläddra*

Det jag finner är underbart och måste återges ordagrant - jag tar en bild!


Jag gillar att de använder ett av mina favorit korv-sammansatta ord, korvgubbe! Det var mitt första drömyrke... Mer om det en annan gång. Jag vet ju fortfarande inte innebörden av ordet korv. Varför heter det korv. Dags för Google.

Jösses! Här fanns det info! Jag vet nu vad ett korvhorn är, jag får det bevisat för mig igen att det inte är farligt att äta "rå" korv (för den är inte rå...), vet nu att korv innehåller mycket energi, blir glad för att Gustafskorv är omnämnt och lär mig att det fanns en sketch på 60-talet vid namn Korven. (Jag som trodde att Korven var en get. Mer om det senare.)

Men varför heter det korv? Jag googlar igen. Nu på "ordet korv".

Underbart igen! Jag upptäcker att Scan också bloggar om korv! Och gissa vad! Ta-daa! En trovärdig förklaring:

"Var ordet korv kommer ifrån är för övrigt inte helt klarlagt men Svenska Akademiens ordbok har tre förklaringar. Antingen kommer ordet från isländskans kurfr som betyder avskuren bit/stump, från fornengelskans cyrf som betyder avskuret stycke eller från germanska kerban som betyder skära (jämför med karva). En annan förklaring är att det betyder just böjd och har samma ursprung som ordet kurva. Engelskans sausage däremot kommer från det latinska salsus som betyder saltad."
Text hämtad från: Scanbloggen

Uppdraget slutfört! Nu ska korv-Anna sova. Som en liten korv. Godnatt och glad korv!